Czerwone Buraki i Sok z buraków – korzyści dla zdrowia

Buraki znane są od czasów starożytnych na terenach położonych wzdłuż wybrzeży Azji, Afryki Północnej i Europy. W dawnych czasach tylko zielone części buraka były jedzone, ale teraz również sok z buraków jest bardzo popularny.

Chociaż buraki cieszą się powodzeniem ze względu na słodki, atrakcyjny smak to wiele osób nadal nie posiada wiedzy na temat ogromnych korzyści zdrowotnych buraków i soku z buraków. Poniżej kilka przykładów zdrowotnych właściwości soku z buraków, które pozwolą ci docenić jego siłę w celu zapobiegania chorobom.

Oto 6 powodów aby już dziś zacząć pić sok z buraków

1. Pyszny sposób na uniknięcie chronicznego zapalenia

Oprócz ochrony komórek, enzymów i białek przed stresem środowiskowym, buraki mogą przyczynić się także do zmniejszenia stanu zapalnego – któty ma na celu zniszczenie prawidłowej funkcji komórek. Żywienie oparte na burakach pomaga chronić wewnętrzne organy, poprawić stan zdrowia naczyń i zapobiegać wielu przewlekłym chorobom.

To pigmenty betainy zawarte wewnątrz buraka wydają się ułatwiać ten efekt. Spożycie 250 g dziennie jest dobre na początek tylko nie zdziw się, jeśli zobaczysz  zmiany koloru moczu i / lub stolca.

2. Bezpieczne usuwanie niechcianych toksyn z organizmu

Korzyści zdrowotne buraka obejmują również silne wsparcie dla szlaków detoksykacji organizmu. Pomagają wiązać cząsteczki toksyn, które zostały rozbite i następnie wydalać z organizmu.

W ten sposób buraki i sok z buraków pomagają oczyścić wątrobę i oczyścić krew. Picie soku z buraków pomoże nam uniknąć chorób, ponieważ system immunologiczny otrzymuje więcej składników odżywczych potrzebnych do skutecznego działania.

3. Obniża ciśnienie krwi w sposób naturalny

Stwierdzono także, że sok z buraków pomaga obniżyć ciśnienie krwi w ciągu zaledwie kilku godzin. Według jednego z badań jedna szklanka soku z buraków może obniżyć ciśnienie skurczowe o 5 punktów.

Działanie obniżające ciśnienie krwi jest najprawdopodobniej związane z zawartością azotanów w burakach które pomagają rozszerzyć i zmiękczyć naczynia krwionośne oraz poprawić przepływ krwi. Jedna uwaga: jeśli pacjent przyjmuje leki na receptę na nadciśnienie, należy współdziałać z lekarzem, który rozumie wpływ odżywiania na organizm.

4. Efekty przeciwnowotworowe

Składniki odżywcze w burakach są tym co nadaje im głęboki czerwony kolor. Ponadto uważa się, że buraki są zdolne do zapobiegania rakowi a nawet pomagają zabić komórki nowotworowe. Stwierdzono, że ekstrakt z korzeni buraka zmniejsza formowanie guzów wielu narządów a także wydaje się obiecujący w leczeniu nowotworów piersi, raka trzustki i gruczołu krokowego.

5. Świetny sposób na zwiększenie spożycia błonnika i witamin

Buraki są również bogate w niezbędne składniki odżywcze, takie jak witamina C, kwas foliowy, mangan i potas, dzięki czemu skutecznie wspiera zdrowie nerwów i kości oraz łagodzi bóle mięśniowe. Buraki są bogate w błonnik, który wspomaga zdrowie układu pokarmowego i poczucie uczucia sytości po ich spożyciu.

Zielone części buraka, znajdujące się u góry rośliny są również naładowane witaminami. Zawierają fosfor, cynk, witaminę B6, błonnik, magnez, miedź, potas, mangan, witaminę A, wapń, żelazo i białko.

Zielone części buraka faktycznie mają nawet więcej żelaza niż szpinak (zielone liściaste inny w tej samej rodziny botanicznej) a także wyższą wartość odżywczą niż korzeń buraka. Dodatkowo, ze względu na ich zawartość odżywczą wspomagają:

  • system odpornościowy poprzez stymulację produkcji przeciwciał i białych krwinek
  • pomagają w zapobieganiu osteoporozie poprzez zwiększenie wytrzymałości kości,
  • zapewniają ochronę przed chorobami degeneracyjnymi, takimi jak choroba Alzheimera.
6. Zwiększ swoją energię i wytrzymałość

Buraki są również cenne dla sportowców, entuzjastów fitness lub dla każdego kto w ciągu dnia chciałby zwiększyć swoją energię i wytrzymałość. Według jednego z badań, osoby pijące sok z buraków przed treningiem miały zdolność do dłuższego wykonania ćwiczeń nawet o 16 procent.

Uważa się, że zawartość azotanów w burakach pomaga obniżyć dług tlenowy podczas ćwiczeń o niskiej oraz wysokiej intensywności.

Dobre rady żywieniowe:
  • Buraki są pyszne w plasterkach na sałatkach i kanapkach lub gotowanych zupach i gulaszach.
  • Do robienia soków buraków nie należy obierać ze skórki a tylko wyszorować. Najpierw umieszcza się w urządzeniu do wytwarzania soków górną część warzywa a następnie korzeń.
  • Do robienia przecierów używa się gotowanych buraków najlepiej świeżych ale można użyć także mrożonych lub z puszki.
  • Codziennie picie soku z buraków lub sproszkowanego koncentratu to również skuteczne sposoby zapobiegania rakowi i doświadczania wielu korzyści zdrowotnych płynących ze spożycia buraków.

Źródła do artykułu

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23231777
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22414688
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23828331
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25998421
http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2014/01/25/beets-health-benefits.aspx
Czerwone Buraki i Sok z buraków – korzyści dla zdrowia
Ocena 4.5 głosów: 13

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.