Dlaczego zielony sok jest lepszy niż woda ?

Świeży zielony sok zawiera około 95-99% wody.  Kiedy szukamy życia na innej planecie to szukamy wody. Jeśli życie istnieje „gdzie indziej” to musi być woda. Nie ma wody, nie ma życia – to takie proste, a jakże głębokie.

Mówi się, że „woda jest nowym złotem” ponieważ bezpieczniej jest korzystać wody z toalety niż z oceanu. Są nawet „specjalne wody” sprzedawane po 8 do 60 dolarów za butelkę.

Jedynym problemem jest to, że czysta woda jest prawie niemożliwa do znalezienia gdziekolwiek na Ziemi

W ostatnich latach nastąpił ogromny wzrost badań dotyczących wody. Dzięki nim rozumiemy, że woda rzeczywiście ma budowę strukturalną i jej podstawowa własność biologiczna jako medium niezbędne do życia staje się faktem.

Ta „strukturalna woda” została nazwana przez dr. Pollocka z Uniwersytu w Waszyngtonie „czwartym stanem wody”. Pozostałe trzy to oczywiście stan stały (lód), ciecz i gaz (opary lub para).

Woda w systemach biologicznych nie jest taka jak woda w szklance

W formach życia cząsteczki wody są faktycznie uporządkowane w sposób podobny do kryształu i te cechy wody pozwalają na rozwój życia. Woda wewnątrz komórki jest bardziej podobna do krystalicznego żelu niż zwykłego wodnego roztworu znajdującego się poza systemami biologicznymi.

Zrozumieliśmy też, że woda jest rozprowadzana w biosferze przez wszystkie żywe organizmy począwszy od roślin, mikroorganizmy po zwierzęta. Ta woda jest silnie związana z minerałami czyli innymi słowy „zasadowa”.

Niestety dzisiaj nieskażone źródła można znaleźć tylko  w naszej pamięci.

Jak rośliny sprawiają, że woda ma „specjalne” właściwości do picia ?

Rośliny nie tylko filtrują (oczyszczają) wodę ale „strukturyzują” ją w taki sposób, że są łatwiej wchłaniane i przyswajane. Po spożyciu ta „biologicznie aktywna” woda bardzo łatwo przenika do komórek i tkanek.

Taka struktura wody powoduje powstanie specjalnych wiązań molekuł wody, które modyfikują porządek rozmieszczenia atomów wewnątrz molekuł a także zmieniają potencjał elektryczny wody.

Proces ten pozwala na przywieranie wody do białek, tworząc wiązania z innymi naładowanymi powierzchniami. Zmiany te nasycają „wodę biologiczną” wieloma dodatkowymi właściwościami, które nie znajdują się w zwykłej wodzie. Jedną z właściwości jest to, że woda biologiczna nie „wycieka” z komórek.

Zielony sok – korzyści zdrowotne

Świeży zielony sok zawiera około 95-99% wody. Ta woda w przeciwieństwie do wody zwykłej została doskonale przygotowana przez naturę jako” bio-dostępna woda „.

Ponieważ w zdrowy organizm zawiera ok 70% wody to nasze podstawowe i zasadnicze procesy życiowe wymagają wystarczającego nawodnienia zarówno wewnątrz komórek jak i na zewnątrz.  Świeży zielony sok wyciśnięty razem ze skórką i nasionami zawiera wszystkie składniki niezbędne do odtworzenia ok 100 bilionów komórek stanowiących ludzkie ciało z szybkością od około 1 do 3 milionów komórek na sekundę.

Doskonała natura świeżo przygotowanych soków ekologicznych

Świeży zielony sok wyciśnięty z roślin nie tylko zawiera wszystkie niezbędne elementy do produkcji nowych komórek ale te substancje odżywcze pozostają w swojej biologicznie aktywnej formie (o ile nie stosuje się podgrzewania czy innego rodzaju przetwarzania przed ich spożyciem).

Inne naczelne takie jak goryle i szympansy spożywają od 10 do 20 razy więcej jedzenia niż my przez większość dnia. Goryle mogą spożywać do 15 kg jedzenia na dobę. Chociaż nie zjemy takiej ilości nawet w przybliżeniu to jesteśmy w stanie zdobyć taką ilość niezbędnych składników odżywczych pijąc kilka litrów dziennie świeżego zielonego soku. Jeden litr jest odpowiednikiem co najmniej 0,2 kg świeżych warzyw.

Problem z kupnymi sokami przetworzonymi

Ogrzewanie powoduje zmiany strukturalne cząsteczek i całkowicie zmienia ich funkcje. Na przykład enzymy trwale tracą swoją formę po podgrzaniu do 48C co powoduje, że nie potrafią wykonać swojej funkcji. To samo (choć w różnych temperaturach) dotyczy innych zawierających składniki odżywcze roślin takich jak karotenoidy, flawonoidy i glukozynolanów.

Woda alkaliczna sztucznie produkowana może powodować różne efekty w żołądku (nie jest to dobry pomysł). W naturalnie alkalicznej wodzie minerały roślinne są chelatowane (połączone) z innymi cząsteczkami i przenoszone przez krew do wszystkich innych tkanek w organizmie tam gdzie to jest potrzebne.

Innymi słowy, zwierzęta (w tym ludzie) nie są przystosowani do spożywania skał (minerałów nieorganicznych). W roślinach te minerały łączą się z różnymi węglowodanami, lipidami i proteinami tak aby można je było wchłonąć i odpowiednio rozprowadzić tam gdzie jest potrzeba.

Minerały niezbędne dla zdrowego życia

Minerały (sód, potas, wapń, magnez, siarka, żelazo, mangan, bor, molibden, miedź, cynk, chlor i kobalt) pochodzące z odchodów zwierzęcych a także z rozkładających się ciał i roślin są pobierane z gleby przez rośliny jako pożywienie … to jest właśnie roślinny „pokarm”.

Związek między roślinami i zwierzętami może być rozumiany dopiero wtedy, gdy rozważa się go kompleksowo. Po prostu nie może jednego bez drugiego.

Staje się zatem jasne, że świeże, ekologiczne soki wyekstrahowane z roślin nie tylko posiadają wszystkie niezbędne składniki odżywcze, ale pozwalają także żyć w prawdziwym stanie zdrowia.

Uzdrawianie jest czymś co ciągle w nas się dzieje i kiedy się zatrzymuje to my też.

Thomas Lodi

Thomas Lodi, MD (H), MD, CNS, jest założycielem Oasis of Healing w Arizonie (Integracyjne Centrum Onkologii) oraz założycielem Instytutu Onkologii Integracyjnej w Azji. Oprócz stosowania podejścia opartego na integracji w odniesieniu do interwencji medycznych, uczy on i zapewnia kształcenie o stylu życia w celu modyfikacji biochemii organizmu i wyrównywania kontinuum umysł-ciało-duch tak, że nowotwory i inne przewlekłe „choroby” powracają do zdrowej homeostazy. Po więcej informacji odwiedź: AnOasisOfHealing.com

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.