Jeśli chodzi o zdrowe odżywianie, włączenie różnych owoców do swojej diety jest świetnym sposobem na uzyskanie składników odżywczych, których potrzebuje Twój organizm. Ale przy tak wielu dostępnych opcjach, może być trudno wiedzieć, które z nich wybrać.
Oto sześć najzdrowszych owoców, które możesz jeść:
Cytryny
Cytryny są świetnym źródłem witaminy C, która jest ważna dla odporności, zdrowia skóry i wchłaniania żelaza. Zawierają również flawonoidy, które mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.
Pomarańcze
Podobnie jak cytryny, pomarańcze są dobrym źródłem witaminy C. Zawierają również beta-karoten, który organizm przekształca w witaminę A. Witamina A jest ważna dla wzroku, odporności i wzrostu komórek.

Granat
Granaty są dobrym źródłem błonnika, wapnia, witamin C i K oraz folianów. Zawierają również polifenole, które są przeciwutleniaczami, które mogą pomóc w ochronie przed chorobami serca i rakiem.
Jeżyny
Jeżyny są dobrym źródłem błonnika, witaminy C i K oraz manganu. Zawierają również kwas elagowy, związek o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.

Awokado
Awokado jest dobrym źródłem błonnika, witamin C, E i K oraz potasu. Zawierają również tłuszcze jednonienasycone, które mogą pomóc obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jest także jednym z niewielu owoców, w których znajdziemy witaminę A
Truskawki
Truskawki są dobrym źródłem błonnika, witaminy C i manganu. Zawierają również kwas elagowy, związek o właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych.