Korzyści ze stosowania witaminy C jest wiele i obejmują między innymi ochronę i leczenie raka, szkorbutu, zwalczanie infekcji, leczenie nadciśnienia tętniczego, udaru mózgu, choroby serca, zaćmy i przeziębienia. Ostatnio wykazano że witamina C obniża poziom ołowiu we krwi.
Nie jest zaskoczeniem, że witamina C wzmacnia układ odpornościowy i ułatwia gojenie się ran, jest pomocna w leczeniu astmy i utrzymaniu elastyczności skóry. Teraz mamy kolejny powód do stosowania witaminy C. Naukowcy udowodnili, że ta istotna witamina może przyczynić się do zmniejszenia poziomu toksycznego ołowiu we krwi.
Toksyczny Ołów może prowadzić do uszkodzeń neurologicznych u dzieci i dorosłych. Jednakże witamina C w dużych dawkach, może obniżyć jego poziom we krwi. Wyniki te zostały odkryte przez University of California w San Francisco i zostały niedawno opublikowane w Journal of American Medical Association (JAMA).
Suplementacja witaminą C pomaga w uzyskiwaniu daleko idących korzyści zdrowotnych
Naukowcy odkryli bezpośredni związek pomiędzy wysokim poziomem witaminy C a niższym poziomem ołowiu we krwi. Wyniki te mają poważne konsekwencje dla ogólnego zdrowia i dla zwalczania toksyczności ołowiu, szczególnie u dzieci.
W badaniu brano pod uwagę dane pochodzące z analizy 19.000 osób dorosłych oraz do 6 lat. U dzieci aż 1/3 badanych miała doskonały 89% procent zmniejszenia liczby przypadków zatrucia ołowiem.
U dorosłych poziom ołowiu we krwi zmniejsza się nawet o 68 procent wraz z wysokim spożyciem witaminy C.
Stosowanie ołowiu zostało zakazane od ponad 20 lat ale mogą zawierać go także benzyny, farby, wyroby i elementy budowlane. Mimo zakazu stosowania, ludzie wciąż mogą stykać się z nim w starszych budynkach i produktach. Ołów został powiązany z upośledzeniem umysłowym u dzieci narażonych na kontakt w młodym wieku.
Żadna ilość ołowiu jest bezpieczna dla ludzi.
Wspólne badania University of California, San Francisco oraz Veterans Affairs Medical Center San Francisco szacują, że ponad milion Amerykanów może obecnie mieć podwyższony poziom ołowiu we krwi.
Nie ma dopuszczalnego lub bezpiecznego poziom ołowiu dla ludzi – co sprawia, że odkrycie działania witaminy C jest tak cenne. Ponieważ organizm ludzki nie wytwarza witaminy C konieczne jest regularnie spożywanie pokarmów bogatych w witaminę C oraz suplementów.
Co najmniej 1000 mg dziennie witaminy C jest potrzebne do zmniejszenia poziomu ołowiu we krwi i uzyskania innych korzyści zdrowotnych
Obecna zalecana norma dziennego spożycia witaminy C wynosząca 60 mg (ilość w przeciętnej wielkości pomarańczy) jest zbyt niska. W wielu przypadkach co najmniej 1000 mg na dzień, będzie dawką odpowiednią do uzyskania korzyści zdrowotnych. Na przykład palacze papierosów którzy tracą 25 mg witaminy C na jednego papierosa mają znacznie większe zapotrzebowanie na witaminę C na dzień.
Zbyt duże dawki witaminy C mogą powodować jakieś negatywne skutki uboczne, na przykład dyskomfort trawienny, jednak przy zmniejszeniu dawki wraca do normy
Inną ważną zasadą jest, że im poważniejsza choroba, tym większe zapotrzebowanie na witaminę C.
Ogólnie rzecz biorąc, witamina C jest bezpiecznym, silnym przeciwutleniaczem, który wspomaga układ odpornościowy i wiele aspektów zdrowia. Najważniejsze źródła żywności bogate w witaminę C to: owoce cytrusowe, jagody, papryka, kapusta, warzywa kapustne, zielone warzywa, ananas i kiwi. Uzupełnienie dziennej dawki o 1000 mg witaminy C (lub więcej) promuje dodatkową ochronę przed toksycznością ołowiu i innymi problemami zdrowotnymi związanymi z reakcjami immunologicznymi.
Przeczytaj informacje o innych, ważnych witaminach w naszym organiźmie tutaj: Witamina D / Witamina B12
Źródła:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4866087/