Buraki to cud żywności. Po pierwsze buraki są jednym z niewielu produktów, które mogą oczyszczać wątrobę i oczyszczają naszą krew. Jednym z pierwszych znanych zastosowań buraków w cesarstwie rzymskim było używanie buraków jako afrodyzjaku.

Oprócz zwiększenia libido, buraki są doskonałym źródłem magnezu, potasu, błonnika, żelaza, fosforu i witaminy A, B i C.

Jabłka zawierają składniki odżywcze, które regulują poziom cukru we krwi i są dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Najlepiej jeść je w całości, ale świeżo wyciśnięty sok też jest dobrym rozwiązaniem i poza tym może mieć działanie lekko przeczyszczające. Jabłka zawierają również duże ilości witaminy C.

Jeśli chodzi o gruszki to zawartość błonnika jest najbardziej znaną korzyścią dla zdrowia. Gruszki zawierają również duże ilości witaminy C i K oraz miedzi. Badania wykazały, że gruszki mogą wpływać na zapobieganie cukrzycy typu 2.

Sok z połączonych składników jest łatwy do strawienia i skutecznie oczyszcza przewód pokarmowy. Poza tym lekko obniża ciśnienie krwi, doskonały przy anemii, cukrzycy, kamicy żółciowej.

Sok jabłkowo-gruszkowo-buraczany

jest słodki podobnie jak naturalny cukierek więc nie pozostaje nic innego jak spróbować i cieszyć się smakiem !

Składniki na 1-2 porcje:
2 jabłka
1 gruszka
3 buraki
1/2 cytryny
1 1 cm korzenia z imbiru

Za pomocą urządzenia wycisnąć sok z jabłek, gruszek, buraków, cytryny i imbiru. Wymieszać i przelać do szklanek.

Więcej wiadomości na temat soku z buraków znajdziesz w art „Czerwone buraki i Sok z buraków – korzyści dla zdrowia„.